SABLJARKA

Lokalni nazivi:garda

Max. dužina: do 50cm.

Max. težina: do 2 kg.

Vreme mresta: od maja do juna.

Opis i građa:

Telo joj je prekriveno sitnom krljušti i podse&3263;a na sablju, pa je tako i dobila ime. Leđa su gotovo ravna; trbuh je nadole zaobljen. Može da naraste do pola metra i dostigne težinu 2kg. U našim vodama je malobrojna, pa nema veliki privredni značaj. Grudna peraja su dugačka, kao i podrepna peraja, i dosežu do trbušnih.Leđno peraje je kratko; odozgo je smeđe; zatiljak je plavozelen; bokovi su srebrnastobeli; trbuh je beo. Usta su gornja i potpuno okrenuta na gornju stranu. Krljušti su sitne.

Navike, stanište, rasprostranjenost:

Sabljarka živi u velikim rekama, zadržava se uz površinu; živi u jatima; na mrešćenje pliva uzvodno. U našoj zemlji naseljava nizijske vode crnomorskog sliva. Duga je 19 - 29 cm. Dok su mlade, sabljarke se hrane zooplanktonom, kasnije se hrane različitim beskičmenjacima, insektima koji padaju u vodu i larvama riba.

Razmnožavanje:

Mresti se u maju i junu, kada ženka položi oko 300000 jajašaca ikre. Embrioni se u jajnim opnama razvijaju nekoliko dana. Za to vreme ih nosi vodena struja. Polnu zrelost stiče sa 3-4 godine.

Mamci i pribor za lov: