Svetlica

Lokalni nazivi:

Max. dužina: 25 cm

Max. težina: 400 g

Vreme mresta: od marta do maja

Navike, stanište, rasprostranjenost:

Živi u pritokama Dunava. Voli bistru i brzu vodu, u kojoj se hrani planktonima i životinjama s rečnog dna (rakovi, puževi i sl.). Kreće se u jatima, ali je postala jako retka, pa je teško uočiti.

Opis i građa:

Telo joj je izduženo i srebrnasto-bele boje. Vitke su i vretenaste; u leđnim perajima su dve tvrde perajne šipčice. Odozgo je tamnija, a na boku ima dugu, tamnu prugu, koja je posebno izražena u vreme mrešćenja. Usni otvor joj je skoro vodoravan, dok su peraja takođe građena radi što veće brzine. Obično je dužine od 15 do 24 cm.

Razmnožavanje:

Mresti se od marta do maja, kada polaže između 4000 i 6000 jaja na šljunkovito dno.

Mamci i pribor za lov:

Nekada se koristila kao mamac, jer nema privredne vrednosti. Sada je na ivici istrebljenja, pa je zaštićena trajnim lovostajem.